2016 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Mergelė



MERGELĖ
Dar viename žemės stichijos ženkle Saulė pabuvos nuo rugpjūčio 23d. iki rugsėjo 23d. Ši buveinė - Mergelės ženklas. Tam, kas visai nepažįsta šio ženklo žmonių keistai gali atrodyti, kad ją gamtoje atitinka smulkus sudžiuvusios žemės grumstas. Žmogaus gyvenime Mergelė globoja jaunystės pabaigą, o gamtoje - vasaros baigtį. Su Mergele asocijuojasi žemės švara po derliaus surinkimo, plyna žemė, pasiruošusi vėl priimti naują grūdą, naujai energiją, naują gyvybės ciklą. Alegorija: mergina su glėbiu prinokusių varpų. Tam, kad būtų galima pradėti kažką naujo būtina visiška švara ir tvarka. Tai, kas nereikalinga yra sunaikinama, viskas suvedama į pačius paprasčiausius šablonus. Senovės Egipte jos atitikmuo buvo Izidė, graikų romėnų mitologijoje – Demetra, pjūties, žemės deivė. Lietuvoje jai artimiausia Žemyna.
Paskutinis vasaros ženklas užbaigia pirmą, dieninę zodiako pusę. Čia žmogaus ego nebėra toks stiprus, kaip Liūte. Tai prinokusių varpų ir šviežios duonos metas. Nelengvą dalią Mergelei patikėjo gamta - išrinkti, atmatuoti, sunaikinti ir įvesti tvarką tame, kas buvo sukaupta anksčiau. Mergelės ženklas atsako už visą zodiako “ūkį”. Todėl ir žmogaus organizme ji atsakinga už virškinimo sistemą, su įsisavinimo ir atrinkimo mechanizmu, kurie padeda įsisavinti medžiagas, o nereikalingas pašalinti. Zodiako namų sistemoje jai pavaldus darbų, buities ir sveikatos namas.
Mergelė, tai bevaisė, suskeldėjusi, išdžiuvusi žemė. Smulki, ryški smiltis. Visai priešingybė beribiams Žuvies vandenynams, kur viskas šaukte šauke, kad tai laisvė.
Šį ženklą valdo Merkurijus. Bet čia jau jis kitoks, nei Dvyniuose. Tai mąstymas, analizavimas, kuris leidžia viską sudėlioti į lentynėles. O kaip skiriasi mažos Mergelės ir Žuvies sąsiuviniai. Viena perrašinėja, pasižymi, trumpina, turi savas sistemas mokymuisi. O kitos sąsiuviniai palaidais lapais, pribraukyti, meška gali koją nusilaužti. Taip skiriasi požiūris į viską vienoje ir kitoje zodiako rato pusėse.
Dažnokai sakoma, kad Mergelę galima pažinti iš keleto jai būdingų bruožų: santūrumas, aiškumas, kruopštumas, vienuma, stabdymai, netgi nepilnavertiškumo kompleksas. Bet iš tikrųjų viskas daug sudėtingiau. Visi Mergelės bruožai atsiremia į tai, ką ji turi nuveikti: pažinti, atskirti, išmatuoti, išrūšiuoti. Tai savotiška gynyba prieš nestabilumo, vidinės anarchijos baimę. Drovumu ir kuklumu pridengiamas jausmų chaosas. Ir jei ne tik Saulė Mergelėje, bet ir daugiau planetų, toks žmogus dažnai būna smulkmeniškas, taupus iki skūpumo. Švaros ir tvarkos klausimai tampa pedantiškumu, tikru fanatizmu. Šis prisirišimas prie smulkmenų, taisyklių, principų leidžia kruopščius darbus ne tik pradėti, bet baigti. Juk Mergelė į viską ką daro žiūri labai rimtai, todėl atrodo, kad į pasaulį ji žvelgia pro padidinamąjį stiklą. Ji ne Avinas, kuris visiems įrodinėja “Aš esu”. Ji ne Liūtas, kuris liepia ir įsako. Ji stebi smulkmenas, analizuoja ir amžinai dirba. Niekas be Mergelės svečiuose nepastebės, kad žurnalai padėti ten, kur stalelis subraižytas, o pagalvėlė, kur gobeleno siūlai išpešioti. Ji išvadas daro iš mažiausių smulkmenų, kurios kam kam, o jai pro akis nepraslysta. Tipiška Mergelė – Erkiulis Puaro, detektyvas, randantis nusikaltėlį iš mažiausių smulkmenų, analizuodamas detales. Tačiau paradoksas tame, kad besigilindama į smulkmenas ji praranda bendrą vaizdą. Juk didįjį biurokratizmo aparatą greičiausiai bus sukūrusi Mergelė. “Taip reikia. Yra įsakymas”.
Jos nuomone svarbiausia pareiga, tvarka visame kame, geranoriškumas. Tačiau kartais būna, kad Mergelė gyvena didžiausioje betvarkėje, bet nuo to pati labai kenčia. Bet dažniausiai joje telpa viskas: kažkur ji pedantiška, kai kur tvyro chaosas.
Kartais viskas keičiasi ir Mergelė paskelbia maištą, tampa agresyvia. Viską lydi griaunantys smūgiai. Tada išmintingoji Mergelė dingsta, užleisdama vietą maištininkei reikalaujančia laisvės ir nepriklausomybės. Tačiau jos baimės sugrįžta ir ji nebežengia į nežinomybę, pareiga nugali. Šie “priepuoliai” palieka randus žmogaus gyvenime.
Žmonės, gimę po šiuo ženklu, net į seksą žiūri labiau iš fiziologinės pusės. Labai svarbu higiena (čia jau nebūna išimčių). Bet jei Mergelė nusprendė įsijungti į seksualinę revoliuciją, tai kitiems belieka stebėtis. Čia ji lyderis ir trumpose, ir ilgose distancijose. Padorumo nerasta. Ji ne itin jausminga, tačiau sentimentali.
Nereta Mergelė neranda pusiausvyros tarp taupymo ir švaistymo. Yra dalykų, kuriems ji nepaaukotų, net sudilusio skatiko, jei tai nors kiek prieštarauja jos taisyklėms. Bet gali atiduoti viską, jei reikia padėti. Jos noras būti reikalinga kartais net įkyrus, bet aplinkiniams labai patogus.
Niekas nepaneigs, kad Mergelė moka nusileisti. Atrodytų, kad Mergelė pats rimčiausias ženklas. Juokai ne visada yra suprantami. Skausmingai išgyvenama kritika. Niekas taip savęs negraužia kaip ji pati. Nepriminkite jai nebaigtų darbų, kurie ir jai taip vaidenasi. Aukšto lygmens Mergelė daug reikalauja iš savęs, žemo – iš kitų.
Tai kas gi tie, kur gimė po Mergelės žvaigždynu ir bandė pasaulyje padaryti mažutę savą tvarką? Jie leido pažvelgti į tai kas mus supa, padalinus į daugybę mažų detalių ir suradę bendrą siūlą vėl viską sujungė.
Kas gi nežino Agatos Kristi detektyvų vingių… O Liudvikas XIV su savom pretenzijom…Pilkasis kardinolas Rišelje, mėgęs užkulisius ir sugebėjęs puikiai regzti intrigas…Levo Tolstojaus gyvenimas tik patvirtina šias tiesas. O kur dar Greta Garbo, Getė…Kas jei ne Mergelė galėjo išmąstyti evoliucijos teoriją, kam jei ne Darvinui būtų pavykę iš mažų gabalėlių sudėti bendrą vaizdą…O žymusis Faradėjus…O kiek žodynų sudarė Mergelės. Tai ir V.Dalis, ir Bronhauzas…
Todėl jei reikia padėti, atjausti, sutvarkyti, visada greta atsiras Mergelė, kuri pasiryžusi padaryti visa tai už jus.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą