2017 m. balandžio 11 d., antradienis

DIETA, TEMPERAMENTAS IR AMŽIUS

BEI TRUPUTIS ASTROLOGIJOS

Visi priklausome tai pačiai Visatai, esame sudaryti iš tų pačių elementų ar gumorų (taip senovėje vadino organizme slypinčias stichijas, energijas, skysčius).

Egzistuoja tam tikros bendros tendencijos, tampriai susijusios su temperamentais, metų laikais ir žmogaus gyvenimo tarpsniais. Kiekviename amžiaus laikotarpyje suaktyvėja vienas ar kitas temperamentas. Jis pakooreguoja prigimtinį žmogaus temperamentą. Pagal amžių galima rekomenduoti dietą. Tokie patarimai mitybai - profilaktika leidžianti atitolinti ligas, pagerinti fizinę ir dvasinę savijautą, bei jaustis laimingesniais.

Remiantis dominuojančiomis charakterios savybėms iškiriami keturi charakterių tipai:
Sangviniškas (atitinkantis oro stichiją, karštas ir drėgnas, vadinamas kraujo gumoru)
Choleriškas (atitinkantis ugnies stichiją, karštas ir sausas, vadinamas geltonosios tulžies gumoru)
Flegmatiškas (atitinkantis vandens stichiją, šaltas ir šlapias, vadinamas flegmos gumoru)
Melancholiškas (atitinkantis žemės stichiją, šaltas ir sausas, vadinamas juodąja tulžimi gumoras)

Gumorai – pagrindinė struktūra tradicinėje medicininėje astrologijoje. Jie apibūdina žmogiškąjį gyvenimą medicininiu, socialiniu, psichologiniu požiūriu, padeda suvokti kas būtent gali išsiderinti organizme sutrikus gumoralinei pusiausvyrai.

Charakterio tipai ir žmogaus amžius

Sangviniškasis – žmogaus gyvenimo vaikystė ir jaunystė. Pavasaris, kai viskas pradeda augti ir žydėti. Laikas, kai gamtoje užtenka drėgmės, kurios dar neišdžiovino vasaros karštis. Tai pats harmoningiausias laikas, kai viskas pusiausvyroje. Vaikų linksmumas, žaismingumas, laisvumas, draugiškumas, sunkiai priimamos taisyklės ir nejaučiami apribojimai. Lengvai užmezgami nauji ryšiai, viskas aplink įdomu. Tai puikiai atitinka sangviniškąjį gumorą, oro stichiją.

Choleriškasis – karštas ir sausas gumoras atitinka vasarą. Tai antroji brendimo fazė, paauglystė. Šiuo laikotarpiu ugnis pasireiškia labai ryškiai: paaugliai stengiasi atlaisvinti šeimyninius ryšius, išsikovoti daugiau laisvės. Garsesnė kalba, pasitikėjimas savimi, spaudimas aplinkai. Ugnis turi rasti galimybę realizuotis, pavyzdžiui per aktyvią fizinę veiklą (šokiai, sportas ir kiti užsiėmimai reikalaujantys papildomų fizinių jėgų).

Melancholiškasis, rudens tarpsnis, branda, žmogaus gyvenime – 40 - 60 metų. Tai didelės atsakomybės ir sunkių įsipareigojimų metas.
Profesiniai pasiekimai artėja prie zenito, vaikai dar neužaugę, o tėvams reikalinga parama. Žmogus turi aktyviai dirbti, bet jau supranta ir priima savo būties ribotumą. Gyvybinė energija taip pat jau nebe ta, atsiranda pirmieji fiziniai ribojimai, kuriuos reikia įvertinti. Šis laikas yra tąsa to, kas pradėta, įsipareigota.  Socialiniame gyvenime ne pats aktyviausias gyvenimo tarpsnis. Tai puikiai atitinka juodosios tulžies prigimtį, sausumas nutraukia ryšius, kaip medicinine, taip ir psichologine prasme.

Flegmatiškasis – šaltas ir šlapias gumoras, žiemos laikas. Paskutinis gyvenimo etapas.  Energijos nėra labai daug, bet jis puikiai užmezga ir palaiko ryšius. Gilūs jausmai ir pergyvenimai, emocionalūs santykiai su šeima, svetimais žmonėmis. Tai beformis, išskydęs laikas. Švelnus draugiškumas, kuris puikiai matosi kai kurių senyvų žmonių charakteryje. Dažnas atsikrenkštimas yra padidintos drėgmės pasišalinimas.  

Kaip išlaikyti karštą – šaltą, sausą – drėgną balansą viename ar kitame amžiaus tarpsnyje? Vienas iš būdų – dieta. Maisto produktai kompensuojantys trūkumą ar slopinantis perteklių. Tai galima pritaikyti ne tik pagal amžių, bet ir vyraujant vienam iš temperamentų charakteryje.

Dieta pagal temperamentą
Šalti ir drėgni produktai (esant geltonosios tulžies pertekliui arba paaugliškas laikotarpis)

Alus (lengvos rūšys), sidras, šaltas vanduo, kiaušinių baltymai, sojos pienas, išrūgos, sojų pupelės, sojų varškė (tofu), agurkai, pupelės, žirniai, moliūgai, cukinijos, mangai, visi vaisiai ir vaisinės sultys (išskyrus vynuoges, serbentus, avietes ir gervuoges), kriaušės ir obuoliai (saldūs šiltesni, rūgštūs – sausesni), špinatai, pomidorai, salotos, švieži (jauni) ir minkšti sūriai, varškė, moliūgo sėklos, žuvis (išskyrus upėtakį), jūriniai dumbliai, veršiena, aviena, kiauliena, grybai, saulėgrąžų aliejus, sorų kruopos, kokoso pienas.

Esant geltonosios tulžies pertekliui taip pat rekomenduojama: fizinis krūvis, sportas, neilgi sausos saunos seansai, maudymasis ne itin karštame vandenyje. Nevartoti alkoholio (išskyrus lengvas alaus rūšis). Vengti aukštos temperatūros, audringų emocijų. Seksualinis aktyvumas taip pat vėsina organizmą.
Mėlyna ir žalia spalva slopina geltonąją tulžį, kaip ir kontaktas su vandeniu.

Ugnis išreiškia save per drąsų elgesį, užsisipyrimą, konkurencingumą, aktyvią fizinę veiklą.

Šalti ir sausi produktai (kai per daug kraujo arba vaikystė, jaunystė)
Salotinė cikorija (trūkažolė), perlinės kruopos, vanduo, citrinos ir apelsinai, (rugiai, agrastai, serbentai, rūgštūs obuoliai ir kriaušės (kaip ir visi rūgštūs vaisiai) , lęšiai, tamarindas, cikorija, briuselio kopūstai, vynuogių lapai, jautiena, žalios alyvuogės, kalafiorai, brokoliai,”kavos” gėrimai iš gilių, cikorijos ar miežių.

Esant pernelyg dideliam kraujo kiekiui rekomanduojama: mažinti maisto kiekį, riboti socialinį aktyvumą, derinti protinį darbą ir poilsį, aktyvus poilsis veiksmingesnis (pvz. daržininkaujant). Taip pat tinka sausa sauna (padeda pašalinti papildomą kiekį drėgmės).
Poilsis, disciplina, saikingumas – pagrindinės taisyklės.

Karšti ir drėgni produktai (esant juodosios tulžies pertekliui arba žmogaus gyvenime – 40 - 60 metų)
Kiaušinių tryniai, figos, alyvuogių aliejus, sviestas, razinos, baltas vynas, stiprus alus, bazilikas, kvietinių miltų produktai, spelta, ropės, šparaginės pupelės, žirniai, avinžirniai, morkos, burokėliai, riešutai, vynuogės, gervuogės, avietės, minkšti nebrandinti sūriai, antiena, vištiena, laukiniai paukščiai, elniena, aviena, triušiena, krevetės ir kitos jūros gėrybės, upėtakis, granatai, kokoso riešutai.

Melancholijos perteklių puikiai sumažina burokėlių sultys, spelta, kviečiai ir baltas vynas (vyną galima pakaitinti, kad alkoholis išgaruotų).

Reikia vengti didelio fizinio krūvio, didelio kontrasto tarp šilumos ir šalčio, sureguliuoti darbinio krūvio ir poilsio balansą. Taip pat dažniau būti tarp žmonių, bendrauti, susitikinėti su draugais, gyventi aktyvesnį socialinį gyvenimą. Labai svarbu, kad žmogus turėtų sritį, kurioje gali save išreikšti (bet tai ne darbas). Juodosios tulžies kiekį didina  ir intensyvus seksualinis gyvenimas (ypač vyrams).

Geltoni, oranžiniai atspalviai, taip pat turi teigiamos įtakos, kaip ir vėjuotas oras. Dažniau galvokite, kad gyvenimas yra šventė ir neapsunkinkite savęs neigiamomis mintimis, emocijomis, savigrauža.

Karšti ir sausi produktai ( kompensuojantys flegmos perteklių, senyvame amžiuje)
Pipiras, svogūnas, česnakas, imbieras, karis, medus, krienai, cinamonas, muskato riešutas, garstyčios, nerafinuotas cukras, druska, japoninis ridikas, paprika, džiovintos datulės,  lazdyno riešutai, pistacijos, petražolės, ridikėliai, ridikai, morkos, porai, pastarnokas, smidrai, salieras, apelsinų ir citrinų žievelė, anyžių sėklos, pankolis, brandūs sūriai,  artišokai, šokoladas, baklažanai, juodos alyvuogės, sūdyta žuvis, kukurūzai, raudonas vynas, ryžiai basmati, avižos, ožkiena, šoninė, sūdyta mėsa, lašiniai, visi aštrūs ir gausūs prieskoniais patiekalai.

Esant padidintam kiekiui flegmos taip pat patartina vengti šalčio, dažniau šaltuoju metų laiku būti prie šilumos šaltinių, pavyzdžiui židinio, atsisakyti plaukiojimo (vanduo vėsina organizmą), nevalgyti žalių produktų (neapdorotų), reguliariai daryti mankštą, trumpinti miego laiką.

Flegmos kiekį mažina ir ryškiai raudona spalva, bei auksiniai atspalviai.

Artimi ir šilti emociniai santykiai,  sugebėjimas išsipasakoti, o kartais ir ašaros palengvina situaciją.

Įvairūs prieskoniai, druskos šaltus produktus paverčia šiltesniais kaip ir gaminant.
Karšti produktai tampa vėsesniais, jei jie valgomi žali arba yra nedaug termiškai apruošti, bei su mažesniu prieskonių kiekiu.

Pilno grūdo produktai vertingesni, nei miltiniai. Miltiniai produktai rūgština ir stipriai drėkina. Grūdiniai ir ankštiniai yra gerai subalansuoti energetiškai.
Druskos ir riebalai stimuliuoja šilumos susidarymą.

Prieskoniniai, šilti ir sūdyti patiekalai sukuria šilumą, o rūgštūs ir kartūs – šaltį. 

Tai nėra pilna dieta ar maisto produktų sąrašas. Tiesiog tai galimybė truputį kitaip įvertinti savo mitybos įpročius, pagalvoti kodėl mėgstame vienus ar kitus produktus, ir ko galėtumėm atsisakyti, kad jaustumėmės ne tik sveikesni, bet ir laimingesni.


 (*Dieta, augalų derinių, mineralų, metalų papuošalams parinkimas pagal asmeninį žmogaus horoskopą tikslesnis).

Straipsnis parašytas remiantis:
William Lilly “Cristian Astrology”
Oscar Hofman “Classical medical astrology”



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą